”Det känns som en såpa”

Publicerad

Företagarnas dåvarande regionchef betalade ut ersättning till en projektledare i ett EU-projekt. Och det trots att han samma dag fått besked att länsstyrelsen inte skulle betala ut några pengar på grund av felaktiga uppgifter.

Under sommaren 2014 kom det negativa beskedet från länsstyrelsen om Företagarna Norrbottens EU-projekt ”Gränshinder i norr”. Myndigheten vägrade att betala ut nästan 200 000 kronor i ersättning på grund av felaktiga uppgifter. Projektledaren skulle arbeta som anställd, men när slutredovisningen kom in var han plötsligt konsult.

Inga kommentarer

Men samma dag som beskedet kom krävde projektledaren att hans räkning skyndsamt skulle betalas.

Och det ordnade också dåvarande regionchefen Kjell Hjelm trots att han enligt interna handlingar ”var medveten om såväl upplägg, arvode och avslag”.

– Jag har inga som helst kommentar i ärendet. Inga kommentarer alls, säger Kjell Hjelm.

Varför betalade du räkningen när du visste att ni skulle nekas ersättning för projektkostnaderna?

– Jag har inga kommentarer i ärendet.

”Familjära förhållanden”

Lena Anttila, avdelningschef på länsstyrelsen, menar att det handlar om konkurrensomsättning och om budgetförändringar som inte kunde accepteras.

Speciellt som man kan se det som ett brott mot lagen om offentlig upphandling.

– Om man har externa tjänster, konsulter, i ett projekt så måste man göra en upphandling och det är inte gjort. Har man god kännedom om vad som ska upphandlas i ett projekt så är det inte lämpligt att man lämnar in en ansökan heller, säger hon.

En annan sak som spelade roll för länsstyrelsen var att samma projektledare tog ut dubbla löner i två olika EU-projekt för Företagarna Norrbotten samtidigt.

Han fick ut 36 000 kronor i månaden som anställd i ett projekt och 70 000 kronor i månaden som konsult i ett annat och han anställde till och med sin egen fru i ett av projektet och det har organisationens revisor kritiserat. 

– Det känns som att det är en såpa. Det är otroligt det jag läser. Jag har inte haft någon aning om att så många varit insyltade i nästan familjära förhållanden. Det här är inte bra, säger Jan-Erik Blomqvist, vice ordförande för Företagarna i Pajala.

Inget återkrav

Styrelsen fattade därför beslutet att nästan 200 000 kronor ska återkrävas av projektledaren, men de förtroendevalda tänkte om när de förstod att det skulle behövas en förhandling i tingsrätten för att klara av det.

Och det skulle också påverka organisationens varumärke negativt.

– Det är bäst att lägga det bakom sig och gå vidare. Det här ska vi ha lärt oss av, men vi ska jobba för företagarnas villkor och inte gräva bakåt, säger Eva Quist, ordförande för Företagarna Norrbotten.

Sopar ni det här under mattan?

– Vi sopar ingenting under mattan. Vi har tagit ansvar för det och kontrollerat alla aspekter av frågan och vi har haft mycket dialog kring det här, säger Eva Quist.

Fakta Företagarna:

Visa

Sveriges största intresseorganisation för små- och medelstora företag med målet att påverka politiken och lagarna.

På riksplanet handlar det om att driva fram reformer som gör det ”enklare, roligare och mer lönsamt att driva företag”, som det står i deras informationshandlingar. Samma princip gäller i landets kommuner där organisationen har 2 600 medlemmar.

Sänkta arbetsgivaravgifter, fler praktikplatser till nyanlända och att anpassa socialförsäkringssystemet till företagare är några av de frågor som Företagarna driver.

En annan är att företagen själva ska kunna välja om de vill ha kollektivavtal med facket – utan att behöva riskera stridsåtgärder.

I dag har bara fyra av tio mindre- och medelstora företag kollektivavtal.”Men de flesta företag utan kollektivavtal har schysta villkor för sina anställda.” skriver Företagarna på sin hemsida.

Andra förmåner för de 1 741 medlemmarna i Norrbotten:

+ Rådgivning av jurister på telefon.

+ Ett nätverk av företagare på 260 orter i Sverige.

+ Rabatter på allt från drivmedel till telefoni.

+ Medlemstidning, seminarier, kurser och andra event.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Företagarna Norrbotten

Mer i ämnet