Vem är Eva Nordmark?

Uppdaterad
Publicerad

Eva Nordmark (S), 48, född och uppvuxen i Luleå är ny arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering. Hon har tidigare bland annat varit SSU-ordförande i Norrbotten och ordförande för TCO.

Eva Nordmark växte upp i Luleå och var politiskt aktiv i Luleå kommun 1991-1999 och ledamot i kommunstyrelsen från 1994. Året därpå blev hon invald som riksdagsledamot för Socialdemokraterna och var bland annat suppleant i Lagutskottet.

1992 valdes hon in som den första kvinnliga ordföranden för SSU Norrbotten.

2004 hade Eva Nordmark lämnat partipolitiken och blev vald som förbundsordförande för fackförbundet SKTF (idag Vision).

”Åkt på en hel del smällar i politiken”

I en intervju som SVT gjorde med Eva Nordmark 2004 kommenterade hon sina erfarenheter från partipolitiken så här:

– Jag har åkt på en hel del smällar i politiken och jag är tacksam för det, för det har lärt mig oerhört mycket. Det är tufft att vara politiker.

2011 valdes Eva Nordmark till ordförande för TCO (Tjänstemännens centralorganisation). Hon är ledamot i styrelsen för Luleå tekniska universitet och har bland annat varit medlem i regeringen Reinfeldts Framtidskommission.

Hon presenterades av Stefan Löfven (S) som ny arbetsmarknadsminister vid Riksmötets öppnande 10 september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.