Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ger hård kritik mot ogiltigförklarade politiska beslut. Foto: SVT

Förvaltningsrätten: Mötet var olagligt – kan få stor påverkan

Uppdaterad
Publicerad

Måste alla kunna se varandra samtidigt i ett digitalt fullmäktigemöte? Den frågan har nu avgjorts av förvaltningsrätten i Luleå sedan en åhörare överklagat ett digitalt möte. Enligt domstolen så bröt mötet mot lagen.

– En hade inte ens kamera, och då reagerade jag, säger Lars Forsberg, ersättare för Moderaterna i Luleå.

Han är den som väckt frågan om vad som egentligen är tillåtet vid digitala möten i kommun- och regionfullmäktige.

När man i Luleå skulle välja nytt kommunalråd i december så var Lennart Forsberg på plats som åhörare, och reagerade då starkt på att de ledamöter som var med på distans bara kunde se den som talade.

Lagen säger att digitala fullmäktigemöten är tillåtna så länge ljud- och bildöverföring kan ske i realtid, så att alla deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor.

– Det är en demokratiskt fråga. Alla har sin fulla rätt att synas och höras, säger han.

Domen: Var inte lagligt

Förvaltningsrätten i Luleå har nu kommit fram till att Luleås kommunfullmäktige bröt mot kommunallagen den 21 och 22 december. Detta eftersom alla deltagare inte kunde se varandra. Frågan har tidigare inte prövats juridiskt.

”Detta utgör sådana brister att de beslut som fattats vid sammanträdena inte kan anses ha tillkommit på ett lagligt sätt.” skriver förvaltningsrätten i sin dom.

– Jag tycker att rättssäkerheten är uppfylld. Alla ser den som pratar på mötet. Att man inte hela tiden kan se alla som sitter och lyssnar, det gör man ju inte heller på ett fysiskt sammanträde, sa Inger Fältros Lundgren, kommunjurist i Luleå, tidigare till SVT Nyheter.

Kommunen har nu överklagat domen till kammarätten.

Kan bli slutet för digitala fullmäktigemöten

För att få ett slutgiltigt svar på vad som gäller behöver frågan tas hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen. Skulle man även där besluta att alla måste kunna se varandra under digitala möten så blir det prejudicerande, alltså något som alla fullmäktige behöver rätta sig efter.

Det riskerar i så fall att bli ett krav som många fullmäktige kommer ha svårt att uppfylla.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet, var själv med och skrev lagen om digitala möten, långt innan pandemin bröt ut. Han tycker det är synd om lagen tolkas på ett sätt som sätter käppar i hjulet för de digitala mötena.

– Nu läser man kommunallagen som fan läser bibeln, på ett väldigt juridiskt fyrkantigt sätt. Det vore ju väldigt olyckligt om vi skulle riskera livet på massa lokalpolitiker för att några jurister har tänkt fel, säger han.

Måndag den 25 januari ska alla beslut tas om i kommunfullmäktige i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.