Maria Rankvist, Fonus i Piteå, berättar att förfrågningar om livesända begravningar ökar. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Trenden i Piteå: Direktsända begravningsceremonier

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemins järngrepp har många missat ett sista farväl av anhöriga på grund av tuffare restriktioner. Nu erbjuder begravningsbyråer avskedsceremonier i realtid på nätet.

– Det har varit väldigt uppskattat, säger Maria Rankvist på Fonus i Piteå.

Ofta finns det anhöriga, vänner och bekanta som vill vara med på begravningsceremonin. Men många kan inte närvara på grund av avstånd, ålder, sjukdom eller restriktionerna med max 20 personer i samma lokal.

Därför erbjuder nu många begravningsbyråer möjligheten att direktsända ceremonin. Det görs online i realtid och man loggar in på en minnessida som upprättats för den som har gått bort via från en dator, mobil eller surfplatta.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det har varit väldigt uppskattat av dom som bor på annan ort och inte har möjligheten att resa och även för dom som kan närvara pågrund av restriktionerna om begränsat antal personer, säger Maria Rankvist.

”Jätteviktigt att få ta avsked”

De anhöriga får själva ta ställning till om den vill direktsända ceremonin via begravningsbyrån. Själva utförandet och tekniken ser annorlunda ut beroende på vem som utför tjänsten.

– På sista tiden har vi haft många förfrågningar om att livesända begravningar, säger Maria Rankvist.

Linnea Vikström är präst i Hortlax församling och hon poängterar vikten av att få ett sista farväl.

– Att få ta avsked av en anhörig som har dött är jätteviktigt så vi vill bidra så långt det bara är möjligt, säger Linnea Vikström.

Linnea Vikström, präst i Hortlax församling. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet