Vetenskapens hus i Luleå Foto: SVT

Paneldebatt om faktaresistens

Uppdaterad
Publicerad

I samband med dagens manifestation i Luleå om vikten av vetenskap och evidensbaserad kunskap hålls en paneldebatt i Vetenskapens Hus i Luleå.

Frågor som kommer att lyftas i paneldebatten är kan populism, kunskapsresistens och misstro mot journalistik på allvar bli ett hot mot vårt samhälle och vår demokrati? Hur går det att säkerställa att oberoende forskning och evidensbaserad kunskap når ut till politiker och företag, så att beslut tas på välgrundade fakta? Och vems ansvar är det att kunskapen verkligen når ut?

Deltar i paneldebatten gör Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå, och Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB.

– Vi vill att forskningsresultat och deras effekt i samhället ska bli synliga. Det är därför viktigt att vi som lärosäte systematiskt och målmedvetet verkar för att forskning ska bli mer öppen, inkluderande och tillgänglig för allmänheten och att vi bjuder in till diskussion, säger Birgitta Bergwall-Kårenborg, rektor, Luleå tekniska universitet

– Grunden för ett fungerande demokratisk samtal är kunskap och korrekta fakta. Och i en tid när fakta ofta förvrängs till propaganda riskerar vi på allvar att äventyra demokratin. Under ett valår är det extra viktigt att genom vetenskap lyfta dessa frågor  därför deltar jag på March for Science, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

– Ett gammalt kampanjordspråk lyder ”Känslor är viktigare än fakta, och svårare att ändra på”. Vad gör vi när samlingsplatserna, lägereldarna och torgen töms och vi träffas med likasinnade i avgränsade rum? Se där en utmaning för alla som tror att fakta, vetenskap och gemensamma samtal är vägen till innovation för det gemensammas bästa, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör, LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.