Så funkar distansundervisningen i Luleå Foto: Anders Hjertström/SVT

Här undervisar läraren Maria Selin i Luleå elever på distans

Uppdaterad
Publicerad

Distansundervisning på gymnasiet ställer lärare och elever inför nya utmaningar. SVT Nyheter Norrbotten har besökt Gymnasiebyn i Luleå.

Läraren Maria Selin startar lektionen i samhällskunskap i vård och omsorgsprogrammets lokaler i Gymnasiebyn i Luleå. Eleverna på teknikprogrammet får sin undervisning uppkopplade i hemmen. Anledningen är givetvis coronaviruset som ställer lärare och elever inför nya utmaningar.

– Vi var lite oroliga i början men det går över förväntan. Eleverna har fyllt i en enkät och den absoluta majoriteten säger att det funkar bra. Dessutom är det sällan vi haft så hög närvaro, säger samhälls- och religionsläraren Maria Selin.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det klart vi pratar kvalité när eleverna är där och vi är här. Men det får framtiden utvisa. Vi gör så gott vi kan.

Praktiska program – teoretiska uppgifter

På restaurangprogrammet är en del av eleverna ute på praktik på olika restauranger som ju som bekant drabbats mycket hårt av effekterna av coronaviruset.

– Situationen är ju ny för oss alla. Och jag har aldrig varit med om att det ska vara skola hemma på ett praktiskt program, säger Mattias Eriksson, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– I dagsläget blir det att börja med en hel del teoretiska uppgifter. Det är vårt dilemma.

Eleverna som är ute på praktik. Vad händer med dom?

– Där hoppas vi att dom får vara kvar. Vi har talat med handledarna och de är positiva. Vi vill ju ha kvar eleverna på praktik för att ge dem kvalité i sin utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet