Djup snö driver renar ut på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Du har väl hört uttrycket att det är renägarna själva som driver upp renarna på vägen för att få ersättning? Men är det verkligen så?

Den enorma mängd snö som har fallit den senaste tiden har gjort att mer renar letar sig upp på vägarna, enligt Sameradion och SVT Sápmi. Här får du tips om vad som gäller vid renpåkörningar:

Vilket ansvar har en bilförare som kör på ren?

Sameradion och SVT Sápmi

Enligt jaktförordningen är den som kört på vilda djur, däribland ren, skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Föraren måste göra en anmälan till polisen även om djuret inte är synbart skadat. Vid polisanmälan av en viltolycka ska föraren uppge sina person- och fordonsuppgifter, var olycksplatsen är, om renen finns kvar på platsen eller i vilken riktning den försvunnit.

Blir bilföraren misstänkt för brott om hen kört på ren?

Nej, om bilföraren gör polisanmälan om påkörningen räknas inte det som ett brott.

Vad händer efter att polisanmälan är gjord när ren blir påkörd av en bil?

Renens ägare blir identifierad av en renmärkeskännare från området där renen blivit påkörd. Renägaren gör en anmälan till Trafikförsäkringsföreningen med krav på ersättning för den dödade renen. Anmälan skickas vidare till bilens försäkringsbolag för vidare handläggning. Trafikförsäkringsföreningen handlägger själv de renpåkörningar där oförsäkrade och utländska fordon har kört på ren och även vid smitningar.

Vad blir kostnaden för bilföraren att köra på ren?

Det skiljer sig mellan olika försäkringsbolag men de flesta har regler som säger att kör man på vilt så behöver man inte betala självrisken för skada på bilen. Den kostnaden står försäkringsbolaget för.

När är renägaren berättigad ersättning?

För att ersättning ska betalas ut räcker inte enbart renägarens uppgifter och därför kan inte heller renägaren själv identifiera renen. Uppgifter från bilföraren och andra som varit på platsen och sett eller identifierat den skadade renen räknas som bevis.

Vilka är ersättningsreglerna?

Ersättningen är en överenskommelse 1994 mellan Trafikförsäkringsföreningen och Samernas Riksförbund. Varje år revideras beloppen och gäller från den 1 oktober.

Hur mycket får renägaren i ersättning för en bildödad ren?

Från den 1 oktober 2017 får renägaren 4.552 kr i ersättning för en vaja, 2.220 kr för en kalv och 2.953 kr för en tjur.

Källor: Polisen, Trafikförsäkringsföreningen och Samernas Riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet