Dödens väg – vardagen för ambulansförarna i norr

Uppdaterad
Publicerad

E10 mellan Narvik i Norge och Töre i Norrbotten är en av landets farligaste vägar. Efter den senaste dödsolyckan är kritiken hård från ambulansförare som trafikerar vägen.

Ambulansförarna i Kiruna hör till dem som trafikerar E10, en av Sveriges farligaste vägar, allra mest. Ofta kör de under tidspress. I hårt väder och i dåligt väglag.

– Det här delen av regionen är inte trafikmässigt prioriterad. Det är mycket tung trafik och vägen är inte anpassad efter den tunga trafiken. Men det är få som måste köra lika ofta och under samma tidspress som ambulansförarna, säger Fredrik Johansson, ambulansförare och skyddsombud.

Som Nordnytt berättade i går har olyckorna ökat de senaste åren. Många anser också att vägstandarden har blivit sämre. Samtidigt har ambulanstransporterna från Kiruna till andra sjukhus blivit fler.

– Vi har sett en ganska kraftig ökning sedan neddragningen på vår klinik i Kiruna, säger Fredrik Johansson.

Ambulanstransporter stoppades

För två månader sedan stängde huvudskyddsombudet vägen för ambulanskörningar under ett antal timmar tills vägen hade blivit bättre plogad.

Nu håller de ansvariga för ambulanserna en tätare kontakt med Trafikverket.

– Vi har ett samarbete lokalt i Kiruna och senast före jul hade vi också ett samlat möte med räddningstjänsten, akutomhändertagande vid närsjukvården och Trafikverket, säger Helena Fredriksson, verksamhetschef för akutomhändertagande.

Men för vissa har gränsen för hur tufft jobbet får vara redan passerats.

– Kollegorna ser inte det här så tillfredsställande och många av dem har faktiskt tittat efter andra jobb. De känner sig inte säkra och tycker att riskerna är för stora med att åka efter den här vägen så mycket som vi ändå gör, säger Fredrik Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

E10:an livsfarlig

Mer i ämnet