Dödsfälla i anslutning till skoterspår i Boden

Publicerad

Någon har spänt ståltråd över skoterspår i Boden. Polisen ser mycket allvarligt på det, och har inlett en förundersökning.

Polisen ser den uppspända metalltråden mellan två träd i anslutning till skoterspåren vid Gruvberget i Boden som en ren dödsfälla och har inlett en förundersökning.

Det var i slutet av november som en skidåkare upptäckte att någon spänt upp en så kallad najtråd - en 1,5 millimeter bred metalltråd – mellan två träd och händelsen polisanmäldes som allmänfarlig vårdslöshet.

Och polisen ser det som ett livsfarligt tilltag eftersom metalltråden placerats i brösthöjd på en normalperson.

”Skrämmande”

Metalltråden klipptes av och togs ned den 16 december och förundersökningsledaren Anette Krigh i Boden reagerar starkt på det som hänt.

– Det är helt förkastligt att göra på det här sättet. Man kan allvarligt skadas eller till och med dödas om man har otur, säger hon.

Och samma åsikt har Bodenbon Niklas Granberg som besökte Gruvberget med sina två döttrar i dag.

– Jag tycker att det är skrämmande. Det är ju livsfarligt. Det känns som att det är folk som inte riktigt förstår konsekvenserna som gjort det, säger han.

En konflikt

Bodenpolisen har under förundersökningens gång fått indikationer på att det är en konflikt mellan skoteråkare och de som värnar om marken som ledde till att metalltråden spändes upp.

– Det är viktigt att skoteråkarna respekterar de regler som gäller om att köra på annans mark. Det här med skoterkörning ingår inte i allemansrätten, Det är sådana saker som kan ligga bakom det här, men man får ju ändå inte spänna upp sådana här trådar som riskerar att skada eller döda folk, säger Anette Krigh.

Ingen har ännu delgetts misstanke om brott, men förundersökningen fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer