34-åriga Niklas Andersson omkom i en arbetsplatsolycka då han fick en grävskopa över sig. Foto: Polisens förundersökning

Dödsolyckan i Koskullskulle: Grävmaskinist åtalas för Niklas död

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan omkom 34-åriga Niklas Andersson i en arbetsplatsolycka i Koskullskulle då han fick en 500 kilo tung grävskopa över sig. Nu åtalas grävmaskinisten för vållande till annans död.

Åtal väcks nu mot den grävmaskinist som var inblandad i dödsolyckan i Gällivare ifjol då 34-åriga Niklas Andersson omkom efter att ha fått grävmaskinens skopa över sig.

Skopan lossnade och rullade ned i gropen

I polisförhör berättar den åtalade att han den aktuella dagen arbetade tillsammans med Niklas med att byta ventiler i en vattenledning i området. Grävmaskinistens uppgift var att gräva upp en grop som vid olyckstillfället var omkring 3x5 meter och 3,5 meter djup. Nere i gropen stod Niklas och grävde bort den sista jorden för hand.

De gick till jobbet och dog

Men under arbetet hade grävmaskinisten haft problem med den så kallade tiltrotatorn, den del som gör att man kan rotera och snedställa skopan, och ett oljeläckage hade uppstått. En mekaniker kontaktades som kom dit och undersökte skopan. Arbetet fortsatte och grävmaskinisten låste fast skopan och för att kontrollera att den satt fast skakade han till den. ”Den lossnade helt och föll rakt ned på sluttningen och rullade ned i gropen där Niklas stod”.

Ropade ”akta, akta”

Grävmaskinisten, som hade förarhytten öppen, berättar att han ropade ”akta, akta”. Han tror att Niklas hörde honom för han flyttade sig men det var för sent. Den 500 kilo tunga skopan träffade Niklas. ”Jag gick fram till gropen och hörde hur han skrek och jämrade sig. Jag sa åt honom att det kommer att gå bra”.

Han ringde 112 och skrek på hjälp. En boende i området hjälpte till med att köra grävmaskinen samtidig som grävmaskinisten hoppade ned i gropen och fäste ett spännband runt skopan för att på så sätt kunna lätta på trycket.

Niklas dödförklarades av en läkare innan han lyfts upp ur hålet.

Orsakat olyckan genom oaktsamhet

Åklagaren skriver i åtalet att den åtalade grävmaskinisten förorsakat olyckan genom att han inte på ett säkert sätt bedömt platsen och förvissat sig om att skopan satt fast efter ett byte av skopa.

– Jag hävdar att den åtalade orsakat olyckan genom oaktsamhet och åtalar honom därför för vållande till annans död. Rätten ska nu ta ställning till om så är fallet, säger åklagare Märta Warg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Försvaret: ”Gjort som han blivit lärd”

Försvaret å sin sida hävdar att grävmaskinisten inte varit oaktsam utan tvärt om hanterat skopan vedertaget sätt och på det sätt som lärs ut på utbildningar.

– Min klient är helt förstörd efter det som hänt. Det är en oerhört tragisk olycka. Men han har inte orsakat olyckan genom slarv. Han har gjort på det sätt som han har blivit lärd att göra och som så som alla grävmaskinister gör vid byte av skopa, säger mannens försvarare advokat Magnus Müchler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet