Dödsolyckan på julaftonen: Rättegången hålls bakom stängda dörrar Foto: SVT

Målsägandebiträdet kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om dödsolyckan på julaftonen i Luleå kommer att hållas bakom stängda dörrar. Både åklagaren Lindha Strömberg och målsägarbiträdet Niklas Lundgren är kritiska.

Den åtalades advokat vill att rättegången genomförs bakom stängda dörrar. Det eftersom att han bara är 18 år och det har varit ett enormt mediatryck. Dessutom har det figurerat helt felaktiga uppgifter om rattonykterhet både i sociala medier och traditionella medier vilket ytterligare ökat trycket.

Både åklagare och målsägarbiträde motsatte sig stängda dörrar.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

–Det här är inte den typen av mål som ska ges stängda dörrar, säger målsägarbiträdet Niklas Lundgren.

Skälet till hans ståndpunkt är att den åtalade inte är under arton år och att det inte är den typ av brott som brukar ge stängda dörrar.

Även åklagaren Lindha Strömberg är kritisk.

– Jag kan se att det finns ett allmänintresse vid en så här pass uppmärksammad händelse, säger åklagare Lindha Strömberg.

– Det finns ett behov hos vänner till den omkomna, inte bara den närmaste familjen, att få ett avslut, säger hon.

Efter en snabb övervägning beslutade tingsrätten att det blir stängda dörrar. Dock tillåts de enligt lagens mening anhöriga från båda sidor att sitta med under rättegången. Många anhöriga finns på plats vid rättegången och en del av dem lämnade salen tillsammans med journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Mer i ämnet