Dödsolyckan i Svappavaara – chef vid LKAB delges misstanke om brott

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en chef vid LKAB delges misstanke om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död efter dödsolyckan i Svappavaara sommaren 2018.

Det var den 28 juli som 21-åriga Julia Markström föll genom ett rostangripet gallergolv i LKAB:s pelletsverk i Svappavaara. Hon föll fem meter och avled senare av sina svåra skador.

En utredning om arbetsmiljöbrott inleddes och en chef med skyddsansvar vid LKAB blev misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Nu har ytterligare en chef vid LKAB delgivits samma misstanke, vilket P4 Norrbotten Sveriges Radio var först med att rapportera om.

De gick till jobbet och dog

Stig Andersson, åklagare vid riksenheten för miljö-och arbetsmiljöbrott, säger att den misstänkta personen ännu inte har förhörts.

Hur ligger utredningen kring dödsolyckan till?

– Vi närmar oss slutet men det beror ju också på vad som sägs under förhören. Det kan ju bli så att vi behöver hålla andra förhör och göra fler undersökningar beroende på vad som kommer fram, säger Stig Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet