Dold kamera hittad på toalett i gruvan: ”Perverterat beteende”

Uppdaterad
Publicerad

En dold kamera har hittas på en toalett under jord i Kirunagruvan. Både företag och fack reagerar kraftigt, händelsen är polisanmäld.

Det var under onsdagen som en dold kamera hittades på en toalett nere på nivå 1070 i Kirunagruvan. Kameran var monterad så den aktiverades av rörelse och ljus och den var väl dold.

– Vi vet inte vem som har satt dit kameran, men det är en en oerhörd bedrövlig händelse. Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Fredrik Björkenwall, kommunikatör på LKAB i Kiruna.

– Man blir ju rent ut sagt förbannad, sådant här får inte förekomma. Personalen ska inte känna sig otrygg på arbetsplatsen. Att personalen blir smygfilmade, det är det sista vi vill, säger Anders Elenius, ordförande i fackavdelningen Gruvtolvan.

Ska undersöka allmänna utrymmen

LKAB kommer att gå igenom allmänna utrymmen som omklädningsrum och toaletter efter upptäckten av en kamera på en toalett under jord, händelsen är polisanmäld.

– Vi har givetvis polisanmält detta, men sen är det viktigt att nämna att den här typen av perverterat beteende är inget som botas genom gemensamma riktlinjer. Nu handlar det om att få veta vem det är som har gjort detta säger, Fredrik Björkenwall.

Om det uppdagas vem som har placerat kameran i toaletten, vad händer med den personen eller personerna?

– Det är absolut fog för avslut av anställning, säger Fredrik Björkenwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.