Dom hjälpte inte – Sture Eklund nekas sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

IT-konsulten Sture Eklunds kamp för att få sjukpenning och som SVT Norrbotten tidigare berättat om fortsätter. Trots en dom i höstas som gav honom rätt till sjukpenning fortsätter Försäkringskassan att neka honom sjukpenning.

– Ingenting i mitt tillstånd har förändrats. Jag förstår inte varför kassan drar det här vidare, säger Sture Eklund.

Svår sjukdom

I oktober förra året slog Förvaltningsrätten fast att Sture Eklund hade rätt till sjukpenning under perioden 20 februari 2017 till och med 31 januari 2018. Rätten konstaterade att Eklund har omfattande sjukdomssymptom och att kassan inte enbart kan förlita sig på objektiva undersökningsfynd i bedömningen.

Sture Eklund lider sannolikhet av sjukdomen ME/CFS. Han har svårt att koncentrera sig, blir lätt mycket trött och har svårt att röra sig.

– Jag tycker ju att själva sakfrågan redan är avgjord i och med Förvaltningsrättens dom från i höstas som ju är glasklar.

Fortsatt nej

Men det tycker inte Försäkringskassan som fortsätter att avslå hans ansökningar om sjukpenning. Just nu ligger ett ärende hos Förvaltningsrätten för prövning, en ansökan har kassan avslagit och en tredje ansökan har man ännu inte beslutat om.

Försäkringsassan skriver i sin motivering att man inte behöver ta hänsyn till tidigare domar eftersom sjukpenning är en dag-för-dag-ersättning och att en bedömning görs för varje sjukdomsperiod. Man menar också att de besvär Sture Eklund har inte räcker för att få sjukpenning.

– Jag drömmer bara om att få fram sanningen till så många som möjligt. Att få någon att pressa de ansvariga på hur de kan anse detta rättssäkert och gärna någon oberoende juristkunnig som kan uttala sig om hur lagligt eller rimligt deras beteende är. Jag är priviligierad, alla har inte samma förutsättningar. Jag vill JO-anmäla men det tar också kraft som egentligen inte finns, avslutar Sture Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.