Döms för hets mot folkgrupp efter facebookinlägg

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig man i Boden döms för hets mot folkgrupp efter ett inlägg på facebook i vilket han skrivit hotfullt och rasistiskt om en annan person.

Inlägget av den nu dömde 47-åringen publicerades i januari i år och polisanmäldes av en privatperson. Inlägget som löd: ”Han ska ju dödas inte skadas. Hur svårt kan det vara att knäcka nacken på negern” riktades mot den man som dömts för att ha mördat två människor på Ikea-varuhuset i Västerås 2015 och skrevs efter att 47-åringen läst en artikel om att den dömde misshandlats inne på fängelset.

Förnekar brott

47-åringen har i polisförhör medgett att han skrivit inlägget men förnekar brott då han menar att han inte menade vad han skrev ordagrant. 

Luleå tingsrätt skriver i sin dom att inlägget ”tveklöst uttrycker missaktning för en grupp av människor med anspelning på ras och hudfärg” och har publicerats på en öppen facebooksida där det varit synligt för ett flertal personer och ”har därmed fått den spridning som krävs för straffbarhet”.

Den 47-åriga mannen döms till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.