Bilden har inget samband med texten. Foto: TT

Döms till fängelse efter rekordstort knarkbeslag

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalats för inblandning i rekordstort beslag av amfetamin dömdes i dag till tre års fängelse.

Tingsrättens dom är helt i enlighet med vad kammaråklagare Anna Väppling yrkade. Mannen som är i 55-års åldern döms, mot sitt nekande, till tre års fängelse för grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Rekordbeslag av amfetamin

Polisen gjorde tillslag hos mannen i mitten av oktober förra året. Under tillslaget hos 55-åringen i Kalix påträffades en skåpbil, som 55-åringen äger. I skåpbilen påträffas 9,7 kg amfetamin i en kartong och mindre mängder amfetamin och kokain i ett plåtskåp som var lastat i skåpbilen. Inne i mannens hem påträffades 1,1 kg amfetamin samt en revolver och patroner.

Enligt mannen är inte amfetaminet hans utan tillhör en man från Finland som erkänt att han lastat amfetaminet och kört upp skåpbilen med knarket från Stockholm till Norrbotten. Åklagaren anser därför inte att mannen i Kalix kan bindas till de 9,7 kilo amfetamin som påträffades i kartongen i skåpbilen.

Besvärande omständigheter

Tingsrätten konstaterar dock att det finns flera besvärande omständigheter som talar för mannens skuld. Inte minst att han vetat om att det fanns 1.104 gram amfetamin i bostaden, att han tagit fram påsen, öppnat den och smakat på amfetaminet och sedan gömt undan det.

Nu döms mannen till tre års fängelse för grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.