Media, Naturvårdsverket och representanter från Kaunis Irons fanns på plats i dag när mark-och miljödomstolen fick en muntlig föredragning på gruvområdet. Foto: SVT

Domstolen på plats i Kaunisvaara

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har ansökt om att Kaunis Irons miljöstånd ska dras in, och på tisdagen anordnade mark-och miljödomstolen en syn på gruvområdet inför de fortsatta förhandlingarna.

Det var den 20 augusti 2010 som den svensk-finska gränsälvskommissionen gav dåvarande Northland resources tillstånd för gruvverksamhet i Tapuli och för ett anrikningsverk i Kaunisvaara i Pajala kommun. Men bolaget har gått i konkurs och Kaunis Iron har tagit över och startat verksamheten igen.

”Otillåten miljöpåverkan”

Naturvårdsverket har sedan ansökt om att mark-och miljödomstolen ska återkalla tillstånden eftersom myndigheten anser att villkoren inte följts.

Gruvan i Pajala

Och i dag var det alltså syn på platsen då domstolen besökte gruvområdet för att få en muntlig föredragning. I Naturvårdsverkets handlingar till mark- och miljödomstolen skriver man:

”Den bedrivna verksamheten avvek från vad som gäller enligt tillståndet bland annat när det gäller konstruktionen av dammar och avsänkning av grundvatten. Verksamheten står i strid med gällande EU-rätt och riskerar att skada ett Natura 2000-område.”

”Det finns en risk för otillåten negativ miljöpåverkan genom bland annat utsläpp till vatten och mark om verksamheten bedrivs som den gjorde tidigare.” skriver Naturvårdsverket i handlingarna till mark-och miljödomstolen.

”Ett gällande tillstånd”

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Åsa Allan, platschef för Kaunis Iron i Tapuli, för en kommentar, men inte lyckats nå henne.

Men så här har hon sagt tidigare:

– Det är ju ett gällande tillstånd som vi har och det finns en samsyn med länsstyrelsen att vi kan starta verksamheten under de tillstånden samtidigt som vi parallellt påbörjar processen med att ansöka om ett nytt tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet