Draken åter på plats vid Luleå flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Saab 35 Draken som under 35 år mött alla på väg till och från flygplatsen i Luleå togs i våras ned för renovering. Och efter att planet genomgått en total renovering är det nu tillbaka på sin rätta plats och det med blinkande lanternor och en skyltdocka vid spakarna.

Claes Isoz som är överste och chef vid Norrbottens flygflottilj F 21 återinvigde Draken och han är nöjd med renoveringen och räknar med att planet kommer att hålla i minst 35 år till. 

– Flygvapnet och Luleå hör ihop, vi har en mycket lång gemensam historia och vi är en stor arbetsgivare i området. Jag tycker att det vi visar upp ska se snyggt och fräscht ut och visa att vi är en organisation som tänker på framtiden.

Det nu renoverade planet har försetts med nytt lack, pilotdocka och lanternor som blinkar.

– Vi har installerat de vanliga lanternorna som finns på ett plan när det flyger. Det ska inte störa miljön så mycket men det ger ett mera autentiskt intryck och vi tycker själva att det blev ett väldigt bra resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.