Ulfs dröm gick i uppfyllelse – byggde om uthuset i Gussö till observatorium

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla uthuset i trädgården i Gussö norr om Luleå har Ulf Jonsson gjort verklighet av en dröm. Där har han byggt sitt eget observatorium.

Stjärnklara kvällar och nätter tar Ulf Jonsson på sig varma kläder och ger sig ut. Taket på det lilla uthuset på tomten är ombyggt så att han med en enkel manöver kan dra av taket.

Inom loppet av några sekunder blottläggs kameror och optik som finns i hans lilla observatorium.

– Här kan jag nu fotografera och observera stjärnor, planeter och också andra galaxer. I går fotograferade jag Andromedagalaxen, säger han och visar på en liten datorskärm.

Pojkdrömmen blev verklighet

Han har njutit av allt vad sommaren har haft att erbjuda. De klara och mörka nätterna välkomnar han ändå eftersom det ger honom möjlighet att utöva sin vinterhobby.

– Det här är en pojkdröm som jag har gjort till verklighet, berättar han.

Vill ha så mörkt som möjligt

Han och sambon bor i byn Gussö som ligger vid havet mellan Luleå och Råneå. Det är bara ett fåtal lampor i grannhuset som lyser i det annars mörka landskapet.

– Man vill ju ha så mörkt som möjligt när man ägnar sig åt det här.

Sparar många timmars förarbete

Det är en av förutsättningarna att det ska bli bra, säger han. Innan han byggde sitt lilla observatorium har han åkt ut med sina stora kikare och monterat upp dem på olika platser i naturen. Den proceduren tog oftast ett par timmar.

– När jag nu har det här hemma på gården så sparar jag ju otroligt mycket tid. Allt blir så mycket smidigare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.