Fjällräddare, polis- och ambulanshelikopter larmades till Abiskojokken efter larm om att flera personer åkt ner i en bäck.

Stor räddningsinsats efter drunkningstillbud i Abiskojokken

Uppdaterad
Publicerad

Elever från en högstadieskola i Kiruna var på en skidtur vid Kungsleden i Abisko när det plötsligt lossade isblock vid en bäck. Utan förvarning kom stora vattenmassor och två elever spolades iväg med vattnet. En tonårspojke vårdas på sjukhus i Norge med livshotande skador.

Räddningstjänsten larmades om ett drunkningstillbud i Abiskojokken i Abisko. Larmet kom vid 14.40-tiden på tisdagen. En skolklass från en högstadieskola i Kiruna gick på skidtur efter leden. Totalt var det tolv elever och tre lärare med på skidturen, enligt skolan.

Minst åtta personer i gruppen drabbades när det plötsligt lossade stora isblock.

– Personerna ska ha befunnit sig på isen på en jokk, då en våg av vatten och is kommit mot dem, skriver polisen på sin hemsida.

– En våg av vatten, snö och is spolade iväg dem, skriver skolan på sin hemsida.

Vårdas med livshotande skador i Nordnorge

Två elever hamnade i vattnet och har flugits med ambulanshelikopter till sjukhus. En pojke i 15-årsåldern fördes till Kiruna sjukhus med lindriga skador orsakade av nedkylning. Därefter flögs han vidare till annat sjukhus.

Den andra eleven, en tonårspojke, har flugits till sjukhuset i Tromsö där han vårdas för livshotande skador.

– Hans liv är i fara, säger Jørn Resvoll, pressvakt vid Universitetssjukhuset i Nordnorge.

Ytterligare sex personer behövde vinschas upp från platsen med hjälp av en norsk helikopter. Dessa personer har flugits till Abisko.

Kommunens krisgrupp aktiverad

– Det är barn det handlar om, en skolklass. Jag vet inte vilken ålder. De har gått efter leden på skidor när det släppte massa isblock helt plötsligt. Det kom massa vatten samtidigt och det kom helt oväntat. Det var som en ispropp, säger Thomas Winnberg, räddningschef hos Kiruna räddningtjänst.

Ett stort räddningspådrag har pågått på platsen, med helikoptrar, ambulanser, räddningtjänst och fjällräddare.

– Det är svårt att veta exakt vad som hänt eller hur det hela gått till, men polisen ska utreda olyckan nu, säger Winnberg.

Skolan ordnar en uppsamlingsplats där elever, lärare och föräldrar ska samlas. Kommunens krisgrupp är också aktiverad enligt skolan.

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka, då olyckan inträffat under skoltid. Ärendet leds av åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolklass i olycka i Abiskojokken

Mer i ämnet