Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är vår största rekryteringsinsats” säger Maria Pettersson, tandvårdschef i Region Norrbotten – här berättar honom rekryteringen inför sommaren. Foto: Micke Nyberg/SVT

Nytt rekryteringshopp för Folktandvården i Norrbotten

Publicerad

Region Norrbotten har anställt 43 tandläkarstudenter som sommarjobbare i år. Det är nästan dubbelt så många som det brukar vara.

– Vi är jätteglada över det, säger tandvårdschefen Maria Pettersson.

Det har varit en tuff höst och vår för Folktandvården i Norrbotten, med stor personalbrist och stora svarta rubriker om patienter som kommit i kläm. Därför är det stora intresset från tandläkarstudenter för att jobba i länet en glad överraskning för de ansvariga.

Region Norrbotten har nu anställt 43 studenter som ska arbeta inom tandvården i sommar – nästan dubbelt så många som det brukar vara.

Nästan dubblering av bemanningen

De nyaanställda är 35 tandläkare, 3 tandhygienister, 4 tandsköterskor och 1 tandtekniker.

– Det är fantastiskt roligt med ett så stort intresse. Det här är ett tillskott och 15 av tandläkarstudenterna går nästa sista terminen. Vi ser att kopplingen till Norrbotten är viktig. Studenter med någon form av anknytning till länet är lättast att rekrytera efter examen, säger Maria Pettersson, chef för verksamhetsområde Folktandvård.

”Vår största rekryteringsinsats”

Hon hoppas att trendbrottet kan leda till bättre tider och att fler vakanta tjänster kan besättas.

– Det här betyder väldigt mycket för oss att kunna anställa så många studenter som sommarjobbare. Vi ser det som vår största rekryteringsinsats, säger Maria Pettersson.

SVT Nyheter Norrbotten har i flera reportage granskat tandvården i länet. Både tandvårdspersonal och många patienter har vittnat om en tandvårdskris med långa köer och stor tandläkarbrist som drabbar enskilda hårt.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet