Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrar demonstrerar mot tvångsomhändertagna barn i Gällivare Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Dubbelt så många tvångsomhändertagna barn i Gällivare – föräldrar demonstrerar

Publicerad

Under onsdagen demonstrerade flera föräldrar utanför kommunhuset i Gällivare. De samlades under parollen ”Stoppa jakten på våra barn” och adresseras Socialförvaltningen som det senaste året fördubblat antalet omhändertagna barn enligt lagen om vård av unga (LVU).

Föräldrarna menar att många av barnen tas från skolor, förskolor och hem helt utan förvarning. De anser att kommunens omhändertaganden bygger på bristfälliga och ensidiga utredningar som dessutom försätter föräldrarna i en rättslig omöjlig situation att värna sina barn.

Omhändertagandet av barn enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, har nästan dubblerats i Gällivare. Från runt 15 fall de senaste åren till 33 omhändertaganden hittills i år.

Eva Alriksson, M-politiker i Gällivare, är ombud och språkstöd till tre familjer där totalt sju barn blivit tvångsomhändertagna.

– Omhändertaganden har gjorts utan någon föregående varning. Det kommer in en orosanmälan – pang – så går man hem och tar barnen, säger hon till SVT.

Placerar barnen 40 mil bort

Alriksson menar att kommunen brister i det förebyggande arbetet som samtal och hembesök.

– Plötsligt står det polis och socialtjänstemän i dörren som hämtar barnen och placerar dem 40 mil bort i Skellefteå eller Umeå, säger hon.

Socialnämndens ordförande i Gällivare bemöter kritiken:

–  Vi tar orosanmälningarna på stort allvar, säger Johannes Sundelin (S).

I videon ser du bilder från demonstrationen utanför kommunhuset i Gällivare.

För att LVU ska kunna tillämpas behöver tre förutsättningar vara uppfyllda:

  • Det ska föreligga ett missförhållande som har anknytning till den unges hemmiljö enligt 2 § LVU (de så kallade miljöfallen) och/eller till den unges eget beteende enligt 3 § LVU (de så kallade beteendefallen).
  • Missförhållandet ska medföra att det finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas.
  • Behövlig vård kan inte ges på frivillig väg.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.