Eleverna från Kläppenskolan tävlade i helgeni schackfinalen i VÄsterås. Foto: Privat/Anneli Andersson

Duktiga – men ingen schackseger för Norrbotten

Publicerad

I lördags hölls Sverigefinalen i Schackfyran där elever i klass fyra vid Kläppen skolan i Sunderbyn deltog. Men det blev ingen finalplats trots flera veckors hårdträning i schack.

– Vi fick placering 34 av 122 lag så vi vann inte men även Ormbergskolan från Luleå var ju med så vi ser det som så att vi blev det bästa Luleålaget, berättar Anneli Andersson, en av föräldrarna som rest med kläppeneleverna från Luleå till Västerås där finalen gick av stapeln.

Högsta vinsten togs hem av Fjälkingeskolan i Kristianstad.  SVT Nyheter Norrbotten besökte eleverna på Kläppenskolan innan de åkte iväg till schackfinalen.

Blev förvånade

Hur tar eleverna från Kläppenskolan förlusten?

– Flera har sagt att dom blev förvånade att vi inte vann men dom är ändå nöjda efter att ha insett hur många som deltagit och spelat och att de ändå kom så bra till. Så när dom svalt besvikelsen så kunde vi ändå känna oss glada för vår placering, säger Anneli Andersson.

Bild från schacktävlingen i Västerås. Barnen spelade i två olika omgångar med 30 minuters paus emellan. De spelade totalt fem partier var och en. Foto: Privat/Anneli Andersson

Vad tycker ni om själva arrangemanget Schackfyran?

– Det är ett otrolig fint arrangemang. Allt är så bra ordnat med tanke på hur många barn som är med i det här, hallen de spelade i är ju ungefär lika stor som stor som Arcushallen i Luleå. Och vad man än behövde hjälp med så fanns det folk som hjälpte, säger Anneli Andersson.

Ökat intresse för schack

Har schackintresset förändrats bland eleverna efter att ha deltagit i Schackfyran?

– Det har blivit mycket större. Jag har sett hur barnen börjat pratat taktik och strategitänk i mycket större utsträckning. Även dom som för ett halvår sen inte ens viste hur schackpjäserna gick, säger Anneli Andersson.

Hann med nöjen också

Ni fick åka ända till Västerås för att kunna delta i finalen, vad har ni mer gjort än att tävla i schack?

– I fredags gick vi runt och tittade på omgivningen. Många tycker att det är så perfekt väder och grönt här med blommor och doft, Det var som att släppa lös kalvar på grönbete eftersom vi kom från ett sånt kallt Luleå. Och det har varit så roligt att se barn mötas från hela Sverige, de har jämfört dialekter och berättat om sina län och landsskap för varandra med stor entusiasm och nyfikenhet, säger Anneli Andersson.

Hinner ni med något mer då innan ni tar nattåget hem?

-Ja, i dag har vi varit på äventyrsbad och på Prison Iland som är som ett teambildningställe där man löser problem i hop ungefär som på Fångarna på fortet, säger Anneli Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.