På botten i Norra hamn ligger tunnorna Foto: SVT

Dumpade tunnor i Norra hamn – ”Vet inte vad de innehåller”

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattar Luleå kommun beslut om att godkänna en budget på upp till 450 000 kronor för att ett tiotal tunnor på botten i Norra hamn i Luleå ska tas upp.

Tunnorna upptäckte två dykare från dykarklubben Polar sommaren 2015. Tunnorna (200 liter per fat) som är märkta med Shell-logo ligger på fyra till fem meters djup och cirka fyra till fem meter ut från kajen. Det är i nuläget oklart om tunnorna är tomma eller innehåller någon vätska eller dylikt.

– Vi vet inte vad de innehåller eller om de överhuvudtaget innehåller något men man måste självklart ta reda på vad som eventuellt finns där och hantera det på rätt sätt, säger Anja Johansson Stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Vidare säger hon att tunnorna inte kan ha hamnat i vatten bara sådär.

– De har inte kommit dit själva utan någon har dumpat dem. Det är en ful ovana att tro att allt som dumpas i vattnet och inte syns inte heller finns.

Hon säger också att det kan bli möjligt att det med hjälp av eventuell märkning på tunnorna härleda dem till dess ägare eller den som dumpat tunnorna.

– Det är ju så att den eller de som gjort det också ska stå för saneringen.

Enligt dykarna finns inga läckage från tunnorna men Miljö- och byggnadsförvaltningen bedömer att det inte är lämpligt att tunnorna får ligga kvar. Det eftersom det finns en risk att tunnorna innehåller ämnen som i framtiden kan komma att läcka ut i omgivningarna och orsaka skada på både miljö och människors hälsa. 

En förstudie om hur tunnorna ska omhändertas påbörjades förra hösten och en konsult är anlitad för att kartlägga lämpligt sätt att ta upp tunnorna och ta hand om dem.

Upptagningen av tunnorna är planerad att ske under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.