Ingemar Stenmark kör världscuptävling på Dundret 1983. Nu hoppas Gällivare på ett 40-årsjubileum med världscuptävlingar. Foto: SVT

Dundret siktar på World Cup i Gällivare 2023

Uppdaterad
Publicerad

1983 var Dundret i Gällivare värd för alpina världscuptävlingar, med svenska storstjärnor som Ingemar Stenmark och Stig Strand tillsammans med den övriga alpina världseliten. Nu är drömmen att få en repris 40 år senare.

Gällivare kommun köpte Dundrets skidanläggning i april 2019, för 90 miljoner kronor från dåvarande ägaren Peter Aasa. Köpet orsakade het debatt på fullmäktige, men den politiska majoriteten ansåg att det fanns god möjlighet för lönsamhet på Dundret.

Nu vill man satsa och en vision i Gällivares mål att bli en internationell skidort är att arrangera världscupen i alpin skidåkning.

Krävs investeringar

Men det krävs investeringar i Dundrets skidanläggning med belysning, snökanoner och infrastruktur.

Anders Sundqvist menar att det finns bra kommunikationer som flyg, tåg.

Han menar även att närheten till Levi i Finland som redan i dag arrangerar WC-tävlingar i slalom är en fördel eftersom man då kan kombinera de tävlingarna med storslalom i Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.