Ambulanshelikoptern fick från luften syn på den saknade personen (arkivbild). Foto: SVT

En man avliden efter dykolycka i Nuorajärvi

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv tvåtiden på lördag eftermiddag kom larm om att en person saknades utanför Kurravaara i Kiruna kommun, efter dykning i sjön Nuorajärvi. På kvällen meddelar polisen att mannen omkommit.

Det var två män som gjorde ett fritidsdyk när den ene plötsligt försvann ur sikte. Kompisen larmade räddningstjänsten som kom till platsen med ytbärgare.

– En ambulanshelikopter som larmades till platsen fick från luften syn på den försvunna personen i vattnet och kunde dirigera ytbärgaren dit, säger Trond Olofsson inre befäl vid räddningstjänsten.

Personen lastades på ambulanshelikoptern och fördes till Gällivare sjukhus.

Gick inte att rädda

Vid halv nio på kvällen berättar polisens RLC-befäl Michael Saveman, att personen – en man i åldern 55-60 år och hemmahörande i Norrbotten – är avliden. Han var livlös när han plockades upp ur vattnet cirka en timme efter att han kom ifrån dykkamraten. De anhöriga är underrättade, och en utredning ska nu göras av vad som orsakade olyckan.

Olyckan skedde vid dykning i sjön Nuorajärvi norr om Kiruna. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.