Dyra resor för cancerdrabbad familj

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabon Sem Sundström lägger ned åtskilliga tusenlappar på sina resor till cancervården i Umeå. Landstinget i Norrbotten betalar inte för flygresor för hans medföljande.

Sem Sundström fick sin cancerdiagnos i somras och det kom förstås som ett hårt slag. Nu har han fått operera bort två tredjedelar av magsäcken, men prognoserna ser goda ut.  Nu ska han i väg på en ny behandling i Umeå  – en resa på 63 mil enkel väg.

Han säger att han inte hade kunnat genomföra resan utan att ha med sig hustrun Lieselotte som ledsagare.

Cancervården i Norrbotten

– Det hade jag inte klarat. När man tar den här behandlingen är man väldigt begränsad.

Han får själv flygresan betald av landstinget, men Lieselotts resa får de betala ur egen ficka.

– Jag har säkert lagt ut 15.000 på resor och när Sem blev opererad kostade det mig 5.000 i hotellkostnader. Sedan kostar det varje gång jag är där, säger Lieselotte Sundström.

Inte kollektivtrafik

Enligt Norrbottens läns landsting krävs ett intyg från remitterande läkare för att en ledsagare ska få flygresan betald.

Ledsagaren kan däremot få resa med tåg eller buss betald utan läkarintyg.

– Landstinget ser positivt på att sjukresenärer kan nyttja kollektivtrafiken. Vi har märkt att många sjukresenärer kan åka buss och tåg om man får hjälp under resans gång av en ledsagare och därför krävs det då inget intyg för ledsagare, säger Gun-Louise Boström, ansvarig för sjukresor.

För Sem Sundström är kollektivtrafik inget alternativ. Han har provat att åka tåg till en behandling och det gör han inte om.

– Det gick bra på nedvägen, men när vi skulle hem blev det stopp i Boden. Vi fick besked om att vi skulle få åka buss till Gällivare. I bussen var det så trångt att tågvärdinnan fick sitta på golvet och själv satt jag på tvären. Jag hade precis fått en behandling så jag var alldeles stel i kroppen.

Trots allt tycker han att det är värt att ta de längre resorna och få sin behandling i Umeå.

– Jag tycker att det känns väldigt tryggt. Egentligen tycker jag att all cancerbehandling ska koncentreras till Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancervården i Norrbotten

Mer i ämnet