19 000 bitcoin, motsvarande över 40 miljoner svenska kronor, har försvunnit efter ett datorintrång mot handelsplatsen Bitstamp. Foto: TT

Dystert för bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

Värdet på den virtuella valutan bitcoin har rasat under det senaste året. Nedgången riskerar att fortsätta efter stölden av bitcoin för 40 miljoner kronor på handelsplatsen Bitstamp.

För ett drygt år sedan toppade bitcoinkursen på omkring 1 000 dollar. Sedan dess har det gått utför och i dag ligger kursen på 285 dollar, enligt Coindesk.

Förtroendet för valutan riskerar att fortsätta falla efter beskedet om att bitcoin till ett värde av 40 miljoner kronor har blivit stulna från Bitstamp, världens tredje största handelsplats för bitcoin, efter ett datorintrång. Bitstamp har stängt all handel på sajten tills vidare för att utreda vad som gått snett.

Bitcoin

Ett skäl till värdenedgången är att nyhetsvärdet kring bitcoin gröps ur efter den första förtjusningen, bedömer Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

-Det blev en extrem hajp kring digitala valutor där bitcoin är den främsta företrädaren. Det skrevs om det överallt i hela världen vilket ledde till en kraftig prisökning. Men sedan dess har intresset svalnat, säger Mårder.

-Om det här raset hade gällt en valuta i den riktiga världen hade man sett det som en ren katastrof. Men nu sker det i den digitala världen och där tror jag man har större acceptans för de här kraftiga prissvängningarna.

Fakta: Så fungerar bitcoin

 * Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

 * Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns också växlingskontor där du kan växla bitcoin mot exempelvis kronor eller dollar.

 * Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

 * Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag. Betalar du med bitcoin så för du över summan från din digitala plånbok, ungefär som vid en banköverföring. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet