Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I helgen spelar 160 barn och ungdomar Fortnite i Boden

E-sport för hela familjen på Boden Brawl

Uppdaterad
Publicerad

I helgen förvandlas Studio Nord i Sävast till esport-arena när Boden Brawl arrangeras. 160 barn och ungdomar ska tampas framför skärmarna i det populära spelet Fortnite.

Som en del i Bodens 100-årsfirande arrangeras esport-eventet som vänder sig till hela familjen. De 160 platserna fylldes på snabbare än väntat och väntelistan är lång.

– Anledningen till att vi valde att göra ett evenemanget med Fortnite här var att vi insåg att det här är något som vi kan få ihop och att det inte kommer att bli några problem att få hit folk. Vanligtvis när man gör event så blir det slutsålt de sista dagarna. Här har det varit lapp på luckan i en månad och väntelistan är ganska lång, säger Mattias Bergqvist.

Två olika turneringar

Det kommer att hållas två olika turneringar som kommer att pågå från lördag förmiddag till söndag eftermiddag och i prispotten ligger totalt 60 000 kronor. Mattias Bergqvist och Emil Sandberg, båda affärsutvecklare på Boden Business Park och arrangörer av eventet har arbetat in i det sista med förberedelserna.

– Egentligen skulle vi göra något enkelt och litet från början, men sedan började vi fundera hur man själv hade velat ha det när man var i den åldern och så blev det den här apparaten. Så våra förväntningar är väl att det här är något som det ska pratas om på skolgården i ett halvår framöver på låg och mellanstadiet. Där satte vi ribban, säger Mattias Bergqvist.

Hoppas föräldrar ska få bättre förståelse

Arrangörerna väntar sig också en mängd besökare då eventet vänder sig till hela familjen. Förhoppningen är att föräldrar ska få en bättre förståelse för esport och att de får se vad unga håller på med och varför det finns ett så stort intresse.

– Det känns som att de flesta familjer någon gång har hört talas om Fortnite om man har barn. Och det här är ett väldigt bra tillfälle att som vuxen komma med sitt barn som antingen är med eller bara komma och titta och se att det finns saker utanför vardagsrummet eller datarummet där hemma. Att kunna göra saker i en rolig, kontrollerad miljö, säger Mattias Bergqvist.

– Jag skulle säga att det är en ny upplevelse i Norrbotten, men det är väldigt kul att esporten kommer till Norrbotten. Och vi bryter ner det till en familjär känsla för att skapa ett perspektiv på vad esport är, även för föräldrar, säger Emil Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer