Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna Foto: Stefan Karlsson

Efter 15 år – nu tas beslut om Sametingets parlamentsbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

I veckan är tanken att det ska beslutas om vart Sametingets parlamentsbyggnad ska placeras – Kiruna, Vilhelmina och Östersund är de aktuella orterna.

En 15 år lång process går nu mot sitt slut. Meningen var att Kiruna skulle få parlamentsbyggnaden men på grund av olika skeenden, bland annat stadsomvandlingen, så har beslut rivits upp. I Kiruna finns en tomt för byggnaden i det nya centrum.

– Vi har jobbat så mycket och så länge för den här byggnaden, så det skulle kännas verkligen som ett antiklimax om det sen blev ett beslut att det inte hamnar här, det hade varit riktigt tråkigt, säger Gunnar Selberg, Kirunas kommunalråd (C) till SVT Oddasat.

”Behöver fler institutioner här”

I dag finns Sametingets huvudkansli i Kiruna med över 20 anställda och Sametinget väntar sig fler tjänster de närmaste åren. I maj förra året beslutade Sametinget att utse Vilhelmina och Östersund som alternativ till Kiruna som placeringsort för parlamentsbyggnaden.

– Tittar man ur vårt perspektiv är det så att vi behöver fler institutioner här. Vi behöver skapa ett samiskt samhälle som ger arbetstillfällen för samer som ger en synlighet i samhället, som ger en extra tyngd, säger Jerker Bexelius, chef på kulturcentret Gaaltije.

Men Gunnar Selberg räknar ändå med att det blir Kiruna i slutändan.

– Vi har tidigare pratat med regeringskansliet om det här och de betonade kommunikation och så. Kiruna har jättebra möjligheter när det gäller det, Östersund står kvar då, men när det handlar om den samiska kulturen, levande samisk kultur, så kan inte Östersund jämföra sig med Kiruna så att jag räknar med att det blir Kiruna, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.