Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Språkskolan i Haparanda slutar ta emot elever från finska Torneå: ”Det är väldigt tråkigt” Foto: Anan Wallbrandt/SVT

Slutet för Språkskolan i Haparanda: ”Det är väldigt tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Språkskolan i Haparanda har en lång tradition av att ta emot grundskoleelever från både den svenska och finska sidan. Eleverna från de två länderna har fått lära sig under samma tak – men nu har den unika skolformen nått sitt slut.

Syftet med skolan, som Haparanda och finska Torneå startade gemensamt hösten 1989, är bland annat att främja samarbetet mellan grannkommunerna och skapa förståelse för den gemensamma kulturen.

Färre elever

Nu har respektive kommunstyrelse beslutat att samarbetet inte kan fortsätta i sin nuvarande form.  Problemet är ekonomin och under åren har andelen finska elever minskat.

– I Haparanda är det ungefär tjugo procent av elevunderlaget som går på skolan i dag men från Torneå är det bara tre procent, säger Arja Matinviita, förvaltningschef på Haparanda stads barn- och ungdomsförvaltning.

Olika faktorer kan ha påverkat

Ytterligare skäl till varför det finska elevantalet har minskat på skolan kan enligt Matinviita vara att färre barn föds, problem med lokaler och pandemin.

– Det finns många olika delar som man skulle kunna försöka rådda i och se vad skälet är, men nu är vi i det läget vi är och då måste vi se framåt, säger hon.

Hör Arja Matinviita och Torneå stads bildningsdirektör Ilkka Halmkrona om beslutet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.