Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden i höghuset i Luleå gör att många hyresgäster inte kan flytta tillbaka utan måste vänta kanske flera månader. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Efter branden – hälften av lägenheterna går inte att bo i

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i höghuset på Bergviken i Luleå är 30 av 60 lägenheter så pass vatten-och rökskadade att hyresgästerna inte kan bo där.

– Hälften av lägenheterna är så förstörda att det kommer ta tid att återställa dem i beboeligt skick skick, säger Carl-Axel Sundbaum, chef för Lulebos fastighetsutveckling.

Bostadsbolaget räknar med att det kommer ta några veckor upp till flera månader innan samtliga hyresgästan successivt kan vara tillbaka i sina bostäder.

– Alla drabbade har i alla fall tak över huvudet, säger  Carl-Axel Sundbaum.

Polisen utreder

Det var under torsdagsmiddagen som det började brinna i en av lägenheterna i sjuvåningshuset. Hela huset fick utrymmas och ingen person skadades trots branden. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand. Enligt Norr Media är två personer misstänkta men släppta på fri fot.

Kostnaden

Vad branden kostar rent ekonomiskt är inte känt i nuläget.

–  För Lulebos del vet vi att kostnaden blir en miljon kronor i självrisk till försäkringsbolaget, säger Carl-Axel Sundbaum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.