Bilden är en arkivbild och har ingenting med gruvskalvet att göra. Foto: Per Larsson / TT

Efter gruvskalvet – 70 procent av Kirunagruvan är igång

Uppdaterad
Publicerad

70 procent av produktionen är åter igång i gruvan i Kiruna efter det stora gruvskalvet i slutet av maj tidigare i år, enligt en delårsrapport från LKAB. Rapporten visar även att LKAB har haft en mycket lägre omsättning för andra kvartalet 2020 jämfört med andra kvartalet 2019.

Det var den 18 maj som ett skalv i Kirunagruvan nådde en magnitud på 4,8 och väckte stora delar av staden. Inget annat gruvskalv i Sverige har tidigare nått den storleken.

LKAB:s gruva utrymdes och sedan dess har bolaget dragits med konsekvenserna för brytningen av järnmalm. Den tredje augusti var analysen av gruvskalvet klar. Analysen visade bland annat att brott i pelare var en av orsakerna till det stora skalvet.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

30 procent bortfall av produktionen

I LKAB:s delårsrapport för april till juni 2020 skriver bolaget att cirka 70 procent av produktionen är åter igång i Kirunagruvan och produktionsstörningarna förväntas fortsätta under hösten. LKAB uppger att det i nuläget är svårt att säga när produktionen kan vara uppe i normal takt igen då delar av besiktningsarbetet kvarstår. Klart är i alla fall att produktionen av rågods har påverkats negativt.

LKAB minskade omsättningen

I delårsrapporten redovisas det även att LKAB:s omsättning har påverkats negativt under andra kvartalet 2020, mest på grund av ett lågt pris för högförädlade järnmalmsprodukter. Rörelseresultatet, alltså omsättningen, minskade till 1883 miljoner kronor under andra kvartalet 2020 jämfört med andra kvartalet 2019 då det låg på 4 109 miljoner kronor.

– Vårt fokus ligger på att säkerställa en stabil och säker produktion under dessa tider av osäkerhet samtidigt som vi fortsätter att rusta LKAB för att bättre parera marknadens svängningar, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet