Verksamheten i kommunhuset i Jokkmokk har utsatts för hot på sociala medier. Därför kommer ytterdörrarna att vara låsta en tid framöver. Foto: SVT

Efter hot – Jokkmokk låser kommunhuset

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten i kommunhuset i Jokkmokk har utsatts för hot på sociala medier. Därför kommer ytterdörrarna att vara låsta en tid framöver.

Jokkmokks kommun förklarar den drastiska åtgärden med arbetsmiljöskäl, men det handlar alltså om en hotbild mot verksamheten.

Enligt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) framfördes hotet i onsdags i förra veckan via sociala medier.

Låser ytterdörrarna

– Hotet bedömdes inte som allvarligt, men vi behöver ändå vidta åtgärder och därför låser vi ytterdörrarna under en tid. Så man får ringa till växeln eller ringa på den ringklocka, som vi har satt upp, för att komma in, säger han.

Vilken typ av hot handlar det om och mot vem?

– Jag vill vara restriktiv med detaljerna om det här. Vi säger bara att det handlar om ett hot mot den kommunala verksamheten i kommunhuset, säger Robert Bernhardsson som hoppas att åtgärderna är tillfälliga.

”Upprörande”

Jokkmokks kommun skriver på sin hemsida att man hoppas att besökare har överseende med att det kan bli lite väntetid innan de släpps in i kommunhuset. Och kommunalrådet reagerar starkt på vad som hänt.

– Det är ju upprörande givetvis. Det handlar om anställda som utför uppdrag för medborgarna i Jokkmokk och sedan utsätts de för hot eller en hotbild och det är väldigt olyckligt. Det är tufft nog med myndighetsutövning utan att man ska behöva bli hotad för det, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.