Leif Renholm, projektledare för Luleå hamnfestival. Arkivbild.

Efter inställda stjärnbokningen: ”Vi har inte riktigt koll på hur det fungerar”

Publicerad

Peg Parneviks inställda konsert kommer att kosta Luleå kommun 80 000 kronor. Nu medger Hamnfestivalens projektledare Leif Renholm att man kanske inte alltid går igenom avtalen så noggrant som man borde göra.

I lördags blev det känt att popartisten Peg Parneviks konsert skulle ställas in på Luleå Hamnfestival. Bokningen var främst till för att locka barn och ungdomar. Spelningen blev aldrig av eftersom att flygplanet upp till Luleå ställdes in, samtidigt som de andra planen redan var fullbokade.

”Vi har inte riktigt koll på hur det fungerar”

Men trots att Peg Parnevik aldrig uppträdde på festivalen kommer Luleå kommun tvingas att betala 80 000 kronor. Leif Renholm, projektledare på Luleå Hamnfestival, säger att de kommer undersöka om de kan få tillbaka pengarna av flygbolaget Norwegian eller bokningsbolaget.

– Vi har inte riktigt koll på hur det där fungerar. Det är det vi ska undersöka, säger Leif Renholm.

Luleå Hamnfestival har anordnats 17 gånger och enligt projektledaren Leif Renholm är det första gången det händer något liknande, vilket gör att man nu står handfallen. Han tillägger dock att det inte är han som har varit med och skrivit under avtalet.

– Jag har dålig pejl på det här för tillfället. Det är inte det första man tänker på att ett flyg ska bli inställt.

Inte läst avtalet så noggrant

Är det så att man inte har haft så bra koll på avtalen innan det här hände?

– Så kan man uttrycka det, säger Leif Renholm, projektledare på Luleå Hamnfestival.

Det är ju så det låter?

– Jag misstänker att vi har skrivit under avtalet och sedan läser vi det inte så noggrant då det är ett standardavtal. Man kan inte alltid räkna med vad som ska inträffa.

Men är det inte viktigt att läsa igenom avtalen?

– Absolut.

Så varför har man inte gjort det nu?

– Ja, det kanske är ren slentrian.

”Handlar inte bara om skattepengar”

Det är ju ändå skattepengar det handlar om?

– Jo, visst är det så. Men det handlar inte bara om skattepengar utan det är alltid någon som drabbas ekonomiskt. Det spelar inte så stor roll om det är skattepengar, företag eller en förening. Det blir samma skada oavsett, säger Leif Renholm, projektledare på Luleå Hamnfestival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.