Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är en stor utmaning, men jag har suttit länge i nämnden”

Efter kommunalrådskampen – ny ordförande för socialnämnden måste utses

Uppdaterad
Publicerad

Att Lenita Ericson vann kommunalrådskampen mot Kent Ögren betydde också att Fredrik Hansson blir vice kommunalråd och att en ny ordförande för socialnämnden måste utses. Hetaste kandidaten till det är Bodil Wennerbrandt Sevastik, men hon kan falla på att hon är kvinna.

Gubbvälde inom politiken har man ju hört mycket om men när det gäller nämndsordföranden i Luleå råder en omvänd jämställdhetsproblematik.

Nästan alla är kvinnor och väljs Bodil Wennerbrandt Sevastik blir kvinnodominansen ännu större.

– Jag tycker det är bra att kvinnorna ges utrymme inom politiken i Luleå, säger hon. Jag har suttit i socialnämnden sedan 2006 och varit först andre vice ordförande och nu förste vice, så jag har ordentlig erfarenhet.

”Söker någon med lämplig personlighet”

Utanför politiken jobbar hon som distriktssköterska, vilket hon tycker stärker hennes kandidatur ytterligare. Men frågan är om hennes parti ändå i första hand söker en man den här gången.

– Vi söker framförallt en person med goda kunskaper och som har lämplig personlighet, säger Anders Öberg som är ordförande i arbetarekommunen och är en av dom som tar fram kandidater. Man eller kvinna spelar mindre roll.

Ett tungt uppdrag

Ordförande i socialnämnden är ett av dom tyngsta uppdragen. Nämnden hanterar 3 000 ,miljoner om året, 40 procent av den kommunala budgeten. Liksom övriga nämnder har man ett sparkrav på 6 procent under den här mandatperioden.

– Det är en stor utmaning, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik. Men jag har som sagt varit med länge och är väl insatt i det arbete som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer