Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länskonstmuseet i Kiruna kommer att ha färre egna anställda och fler anställda i projekt. Foto: SVT

Efter krisen – konstmuseet ska ha färre anställda

Uppdaterad
Publicerad

Länskonstmuseet i Kiruna förändrar sin organisation och kommer att ha färre egna anställda och fler anställda i projekt. Förändringen kommer sedan fyra personer slutat sina anställningar av olika orsaker.

SVT Norrbotten har rapporterat om arbetsmiljöproblemen vid Konstmuseet i norr som är det officiella namnet på länskonstmuseet som är placerat i Kiruna. Museet planerar att återstarta sin verksamhet som har legat nere på grund av vattenläckage och coronarestriktioner.

Men det blir med en ny organisation med färre anställda där museichefen Selma Green kommer att ha både ett konstnärligt- och administrativt ansvar.

Tre anställda

Organisationen ska vara ”dynamisk” och Selma Green kan inte uppge något exakt fördelning mellan egna anställda och projektanställda.

– Det ska vara tre anställda i kärngruppen. Det är inte uteslutet att vi tar in fler anställda om behovet uppstår.

Kommer de att vara placerade i Kiruna?

– Vi har vår bas i Kiruna, men vi önskar ha en större rörlighet i länet för att kunna förankra vår verksamhet i Norrbottens alla kommuner, säger Selma Green.

Tidigare har kommunikatör, konstpedagog, intendent och konstnärlig ledare valt att avsluta sina anställningar vid konstmuseet. Den sistnämnde slutade efter en uppgörelse som kostade museet 504 000 kronor i avgångsvederlag.

Ni ser mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.