Ronnie Arespång vid socialförvaltningen i Luleå säger att en del av miljonbeloppet kommer satsas på att få igång aktiviteter efter isolering. Foto: Arkiv/SVT, Filip Hannu/SVT

Efter dödsfall och svidande kritik – Luleå kommun satsar miljoner på äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har fått kritik efter ett uppmärksammat dödsfall och hela Region Norrbotten har fått kritik från Ivo för bristande dokumentation. Nu satsar Luleå kommun 2,5 miljoner kronor för att förbättra äldreomsorgen.

Förra sommaren hittades en kvinna död i sin bostad i Luleå efter att anhöriga hört av sig och varit oroliga. Kvinnan hade rätt till två hemtjänstbesök om dagen men enbart ett fanns dokumenterat – en månad innan hon hittades död.

Kommunen fick då kritik för bland annat bristande dokumentation, och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har vidare granskat kommunen och sett att det finns brister.

– Vi kommer göra två projektanställningar som kommer få i uppdrag att utbilda vår personal så vi får med den dokumentation vi ska göra, säger Ronnie Arespång som är verksamhetschef vid socialförvaltningen.

Aktiviteter efter isoleringen

Luleå kommun ska även anställa en måltidsutvecklare och efter en lång period av isolering på grund av pandemin kommer två personer att anställas för att införa mer aktiviteter.

– Deras uppdrag kommer vara att se till att vi kan inrätta nya aktiviteter för våra äldre för att bryta isoleringen. Uppdragen kommer att vara att se till att vi kan få aktiviteter som passar den kulturella bakgrunden eller intressen, säger Ronnie Arespång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.