Nina Olovsson Hortlax Foto: SVT

Efter kritik mot byggplaner backar Piteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommuns planer att bygga villor på ett område med jordbruksmark i Hortlax har väckt kritik. Och nu backar kommunen.

Nina Olovsson är jordbrukare och ordförande i LRF:s kommungrupp i Piteå. Hon är kritisk till kommunens planer att bygga villor på jordbruksmark i Hortlax som brukas av en bonde i byn.

– Vi har 0,5 procents åkermark i Norrbotten och det är viktigt att vi får odla den mark som går att odla, säger Nina Olovsson.

Låg självförsörjningsgrad

Graden av självförsörjning när det gäller mat är låg i Norrbotten och det är ytterligare ett argument från LRF att inte bygga på jordbruksmark. Och dom får också stöd av länsstyrelsen.

– Vi har väldigt låg självförsörjningsgrad i Norrbotten. Den ligger mellan 20-30 procent. Och just i Piteå har vi den högsta självförsörjningsgraden i Norrbotten. Men det gäller att länet och hela landet ska leva, menar Nina Olovsson.

Kommunen backar

Idag skulle frågan behandlas av samhällsbyggnadsnämnden i Piteå. Men nämndens ordförande Britt Fäldt sa under förmiddagen idag att frågan om villabyggena inte ska behandlas av nämnden. Man lyfter ut frågan från dagordningen och istället ska kommunen nu föra en dialog med alla berörda parter.

– Vi tycker det är jättebra. Jag fick reda på planerna att bygga på tisdag morgon så därför agerade vi blixtsnabbt. Sådant här får inte ske, säger Nina Olovsson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupp i Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer