Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Jon Allas, i mitten, åtalas för misshandel och olaga hot. I klippet hör du ombudet Inger-Ann Omma som är övertygad att åtalet kommer ogillas. Foto: Hans Sternlund/SVT

Efter mer än fyra år – tidigare sametingsprofilen Lars Jon Allas ställs inför rätta

Publicerad

Det har gått fyra och ett halvt år sedan händelsen som ledde till att före detta sametingspolitikern Lars Jon Allas åtalades för misshandel och olaga hot. När rättegången inleddes under onsdagen fortsatte han att neka till alla anklagelser.

Lars Jon Allas var ute och arbetade med renar den där marsdagen 2018 när han hörde hundskall en bit bort. Det var ett sällskap med utländska turister som hade stannat med sina hundspann för att äta lunch.

Det är vad som hände när han åkte fram till sällskapet på sin skoter som meningarna går isär.

Turistguide: Fick operera mig

Den polisanmälan som gjordes ledde till att han nu står åtalad för försök till skadegörelse, misshandel och olaga hot. Han ska ha försökt köra över hundar med skotern, slå mot hundarna med spade, slå guiden med spade och knuten näve samt hotat honom med dragen kniv.

Guiden hävdar att han har tvingats till operation och sjukskrivning efter händelsen.

Lars Jon Allas: ”Helt emot min natur”

När rättegången inleddes nekade Lars Jon Allas till allt detta. Han hävdar att han inte har uppträtt hotfullt och absolut inte försökt slå eller skada vare sig hundar eller guiden.

– Det skulle vara helt emot min natur, sade han till rätten.

Svårt att få tag i vittnen

Att rättegången har dragit ut på tiden beror på att det har varit svårt att komma i kontakt med vittnen i turistgruppen som bor utomlands.

Hur det har påverkat rättegången kommenterar åklagaren Linda Strömberg i klippet – ni hör också Lars Jon Allas ombud Inger-Ann Omma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.