Rickard Söderberg, operasångare. Foto: SVT

Efter nazisternas dåd – nu anordnas pridefestival i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren brände nazister upp regnbågsflaggor i Boden. Då svarade operaprofilen Rickard Söderberg med att vara med och starta Bodens första pridefestival.

Det var förra sommaren som Bodens regnbågsflaggor brändes upp. Ett dåd som den högerextrema organisationen Nordiska motståndsrörelsen tog på sig.

I dag hänger regnbågsflaggorna på flaggstänger utanför stationshuset i Boden igen. Och i helgen anordnas Bodens första pridefestival, som är en reaktion på bränningen.

NMR Norrbotten

Operaprofilen Rickard Söderberg är en av initiativtagarna efter att han tagit kontakt med Bodens kommun.  Han invigde festivalen genom att hissa en symbolisk flagga på torget i Boden innan han höll full konsert.

– I samma ögon blick som jag hörde att motståndsrörelsen hade bränt regnbågsflaggan så ringde jag hit och sa: ”hörni, jag kommer hit med en ny flagga, vi sätter ett datum”, och så gjorde vi det, säger Rickard Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet