Familjen fick villastaketet sönderkört av bilist som smet Foto: Thommy Johansson/SVT

Efter olyckan kräver familjen bättre trafiksäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Lörstrand Unga bor på Industrivägen i Kiruna och har försökt få kommunen att sätta in trafiksäkerhetshöjande åtgärder, men utan resultat. Förra veckan hände det de familjen har befarat när en bil körde ner staketet.

Nu är familjen oroliga att en allvarligare olycka kommer att ske om inte säkerheten höjs.

– Det är mycket trafik här och vi bor i en kurva där hastighetsbegränsningen är 30 km/h, men det är många som inte håller hastigheten. När det blir halt har jag varit rädd att folk kör in på gården och det var precis det som hände, berättar Susanna Lörstrand Unga.

Betongblock togs bort

På försök har betongblock lagts ut vid familjens bostad på Industrivägen i Kiruna. Blocken har delat av den hårt trafikerade vägen på mitten i syfte att få trafikanter att hålla hastighetsbegränsningen på 30 km/h. Men nu har blocken tagits bort.

– Efter försöket utvärderades projektet och det visade sig att betongblocken inte gav avsedd effekt. Folk körde fortfarande på sådant sätt att vi hade ett antal olyckstillbud, säger Anders Karlsson, chef på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Här är avståndet mellan bilarna och familjens tomt. Foto: SVT

Susanna Lörstrand Unga menar att enbart hastighetsbegränsning inte är tillräcklig för att göra trafiken säkrare.

– Någon form av hinder skulle jag vilja ha och jag tycker att det är fullt möjligt att sätta upp det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.