Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hallens tak ska hålla för 300 kg per kvadratmeter men tål bara 24. I klippet hör du hur stadsbyggnadschefen i Luleå ser på framtiden för Sunderby ishall.

Efter panikstängningen av ishallen i Luleå – nu undersöks taket

Publicerad

Taket ska hålla för 300 kg per kvadratmeter – men Sunderbyns ishall tål bara 24 kg. Nu hoppas Luleå kommun att en djupare undersökning ska ge ett annat resultat.

– Siffrorna är lätt chockerande och utifrån ett säkerhetsperspektiv måste hallen hållas stängd, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.

Det var igår beskedet kom – Sunderby ishall stängs med omedelbar verkan då de konsulter som granskat ritningar och underlag inte kan garantera att taket håller för mer än 24 kg vikt per kvadratmeter.

– Vi kan inte göra annat än hålla hallen stängd tills vi fått veta mer, säger Helén Wiklund Wårell till SVT.

Borrar i väggar och pelare

Konsulterna har nu fått i uppdrag att gå djupare i sina undersökningar genom att bland annat borra i väggar och pelare för att ta reda på hur konstruktionen är gjord.

– Förhoppningen är att de här siffrorna kan ändras. Kravet är att taket ska hålla för 300 kg per kvadratmeter så det är en markant skillnad.

Hallen byggdes 2002 av Sunderby sportklubb och kommunen övertog ansvaret för driften 2009.

I klippet ovan hör du hur stadsbyggnadschefen ser på framtiden för Sunderby ishall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer