Foto: Arkivbild/SVT

Efter razzian mot Hells Angels kräftskiva – polisen anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen friar sig själv från misstanke om brott i samband med höstens razzia mot Hells Angels klubbhus i Gäddvik utanför Luleå. – De vill ta udden ur vår kritik, säger advokat Ismo Salmi.

Hells Angels i Luleå har via sin juridiska organisation Payback Sverige JO-anmält polisens insats den 9 september.

”Systemhotande”

Bikerorganisationen anser att det handlade om olaga id-kontroller, olaga kroppsvisitationer, olaga frihetsberövanden och skadegörelse, olaga avvisande av två personer och att insatsen dessutom bröt mot behovs-och proportionalitetsprincipen.

– De betedde sig på ett våldsamt sätt. De gick in under en kräftskiva och visade musklerna. Det är systemhotande att polisen använder sig av sina maktbefogenheter på ett fullständigt felaktigt sätt, säger Ismo Salmi, advokat och vice ordförande för Payback Sverige.

– Jag kan inte kommentera JO-anmälan så länge utredningen pågår, säger polisområdeschefen Håkan Karlsson.

MISSA INTE: Så får du SVT:s nyheter direkt i mobilen

Friar sig själva

Men polisen har anmält sig själv för tjänstefel, alternativt grovt tjänstefel, till enheten för särskilda utredningar, den gamla internutredningen.

Där har man redan fattat beslutet att fria insatsstyrkan och ledningen från misstanke om brott.

Så en förundersökning kommer inte ens att inledas.

– Vi kommenterar aldrig den typen av utredningar. Det får åkalagaren göra i så fall, säger polisområdeschef Håkan Karlsson.

”Vill minska kritiken”

Ismo Salmi är inte ett dugg överraskad över utgången av anmälan.

– Det brukar vara så faktiskt. Det är aldrig bra att polisen utreder sig själv och den här gången handlar det nog om att de vill ta udden av vår kritik. De kan säga, ”titta, vi har anmält oss själva och blivit friade”. På så sätt är det här inte bra eftersom de minskar kritiken mot sig själva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.