Region Norrbotten meddelar nu att de 6 250 vaccindoserna som skulle kasseras håller måttet efter en utredning. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter strömavbrottet: Region Norrbotten behöver inte slänga tusentals vaccindoser

Publicerad

Tidigare har SVT berättat om ett strömavbrott på vaccinationsmottagningen Alcatraz i Luleå. Då meddelade regionen att 6 250 doser behövde kasseras men nu kommer nya uppgifter.

– De berörda doserna är av lika god kvalitet nu som innan strömavbrottet, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära.

Efter utredning kan Region Norrbotten konstatera att inga doser tog skada vid strömavbrottet på vaccinationsmottagningen på Alcatraz.

– Läkemedelsföretagen som tillverkar vaccinen har kontaktats och de har inkommit med dokumentation som bekräftar att de klarar den temperaturavvikelsen som orsakades av strömavbrottet utan att påverkas, säger Ulf Bergman.

”Lättnad och väldigt positivt besked”

Det är både fysikalisk, kemisk och mikrobiologisk hållbarhet som har bedömts. Den lilla temperaturavvikelsen skedde under kort tid och har därför inte påverkat vaccinen.

Efter strömavbrottet gick Region Norrbotten ut med att 6 250 doser behövde kasseras, men de sparades i en kyl i väntan på utredning.

– Det är så klart en lättnad och ett väldigt positivt besked att vaccinet kan användas och göra nytta, säger Ulf Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet