Så spåras TBC-smittan i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en person som vistas i Gammelstads hälsocentral och tandvårdsklinik i flera månader visat sig vara smittad av tuberkulos har nu arbetet med smittspårning startat.
Totalt ska cirka 700 personer kontrolleras varav många är barn.

Det är främst på hälsocentralen i Gammelstad som provtagningarna kommer att ske och det arbetet har redan startat.

– Det kommer att bli ett stort arbete för oss och vi är nu mitt uppe i att kalla in barn i första hand, personer med starkt nedsatt immunförsvar och gravida, i den ordningen, säger Helene Mikko verksamhetschef Gammelstads hälsocentral.

Unik screening i länet

Helene Mikko säger att screening av så många personer för att spåra eventuell smitta aldrig tidigare skett i Norrbotten.

– Det är en unik händelse som kommer att påverka vårt arbete ett lång tag framöver, säger Helen Mikko.

Helene Mikko är tacksam över all den uppbackning med personal som Gammelstads hälsocentral fått av övriga hälsocentraler och slutenvården men att det kommer att ta tid innan allt är genomfört. Något som smittskyddsläkare håller med om.

– Det kommer att ta en bra bit in på nästa år. Sen ser man så småningom om det är många som blivit smittade och då får man vara ännu mer noggrann och djupgående i en sådan här screeningverksamhet. Samtidigt vet man att nästan en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulos så det vore väl konstigt om vi inte hittar någon sådan, även om det är mycket ovanligt i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer