Erling Fredriksson

Egen besparing ska rädda skolan

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Tärendö måste göra en egen besparing på en halv miljon kronor om året för att rädda kvar den nedläggningshotade skolan. Det beskedet fick byborna vid ett möte med kommunpolitiker i går tisdag

– Vi är optimistiska och tror vi ska klara av besparingen. Vi har redan tagit kontakt med företagare på orten som kan tänkas vara beredda att sponsra oss, säger Erling Fredriksson, talesperson och en av föräldrarna i Tärendö.

Beredda ta över

Byborna hade inför mötet igår lämnat ett förslag som skulle innebära en besparing på 300.000 kronor per år men politikernas krav är att besparingen måste ligga på en halv miljon kronor om året.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

– I vårt förslag är vi beredda att sköta snöskottning och en del av vaktmästarsysslorna och också ta kostnaden för byns bibliotek, säger Erling Fredriksson som trots utökat besparingskrav ändå är optimistisk.

Liten men stabil

– Egentligen är premisserna för den här frågan helt galna. Men vi har en konstruktiv diskussion med politikerna och när vi nu har en konkret siffra att förhålla oss till så blir det lättare, säger Erling Fredriksson som tror att Tärendös chanser att få behålla skolan med årskurserna 1-5 som stora.

– Vi är en liten skola men elevunderlaget är stabilt. Trenden är inte nedåtgående. Klarar vi det här så innebär det att vi har en långsiktig lösning för skolan i Tärendö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Mer i ämnet