Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dottern Eija nekades assistans så Mattias Winblad von Walter och hans familj flyttade 100 mil norrut. Eija får nu assistans men inte förskoleplats. Foto: SVT

Eija nekades assistans – tvingades flytta 100 mil norrut

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Winblad von Walter flyttade tillsammans med sin familj 100 mil norrut för att dottern Eija skulle få assistans.

I veckan fyller Barnkonventionen 30 år och efter årsskiftet blir Barnkonventionen svensk lag. Det innebär en större skyldighet och en ökad möjlighet för både domstolar och myndigheter att sätta barnens rättigheter i fokus.

Behöver hjälp dygnet runt

I huset i Sävast i Bodens kommun ska fyraåriga Eija träna med pappa Mattias. Eija är multifunktionshindrad och behöver någon vid sin sida dygnet runt. Assistans under 20 timmar i veckan är kommunens ansvar och när försäkringskassan bedömde att Eijas behov bara uppgick till fem och en halv timme avslog Danderyds kommun helt och hänvisade till föräldraansvaret. Utan att veta veta vilken bedömning Bodens kommun skulle göra valde familjen att flytta till Mattias hemkommun.

”Vardagen fungerar”

– Sedan vi flyttade till Boden har vi ju en vardag som fungerar. Vi har en vardag där Eija är med oss, där hon har möjlighet att leka med sina systrar. Genom att vi har assistenter här så kan hon ju vara delaktigt på ett helt annat sätt än hon var utan assistenter. Vi visste inte innan vi flyttade vilken bedömning Bodens kommun skull göra, men vi hade turen att Bodens kommun har gett Eija assistans nästan dygnet runt. Vi har några få timmar när vi inte har hjälp med Eija och det gör ju en enorm skillnad. Sen är det ju egentligen statens ansvar när det handlar om ett barn som Eija som behöver hjälp dygnet runt, det ska inte ligga på kommunen, säger Eija pappa Mattias Winblad von Walter.

”Boden vann”

I Boden har Eija rätt till assistans, däremot nekas hon förskola, något som Danderyds kommun kunde erbjuda. Efter årsskiftet blir barnkonventionen lag i Sverige vilket innebär att domstolar och myndigheter har större skyldighet att sätta barnens rättigheter i fokus. Men för Eija rinner förskoletiden iväg. 

– I Eijas fall så kan man bara neka förskola och slippa ta den kostnaden som det innebär att ha en specialplats. Vi har överklagat andra beslut och det tar  minst ett år för att få ett beslut. Vi har sökt förskoleplats igen och kommer att överklaga det, men ett års väntetid på det och Eija är snart i skolåldern ändå. Så att man kan säga att Boden vann där, säger Mattias Winblad von Walter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer