• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ovan kan du höra mer om hur socialförvaltningen i Boden resonerat kring nya domen. Foto: SVT

Femåriga Eija vann mot Bodens kommun – får tillbaka assistansen

Uppdaterad
Publicerad

Femåriga Eija Winblad von Walter vann mot Bodens kommun i förvaltningsrätten efter att kommunen dragit in hennes personliga assistans.

– Vi reagerade med lättnad efter domen i högre instans, säger Eijas pappa Mattias Winblad von Walter.

I våras beviljade socialnämnden i Boden Eija Winblad von Walter personlig assistans med 154 timmar per vecka. Men i somras ändrade sig kommunen till att assistansen skulle upphöra då Försäkringskassan tog över. Detta innebar att Eijas assistans minskades till häften så många timmar.

Men nu ger Förvaltningsrätten familjen rätt – indragningen av Bodens kommun var felaktig.

Vad innebär det här för Eija?

– Att vi får en tids andrum eftersom Eija har rätt till personlig assistans enligt kommunens högre bedömning till sista mars, säger Mattias Winblad von Walter.

Hur ser ni på framtiden efter den här domen?

– Framtiden efter mars fortfarande är väldigt oviss och det hänger ju över en. Vi måste förbereda ytterligare ansökning till kommunen och en överklagan av Försäkringskassans beslut.

I videon ovan hör du Bodens kommuns reaktion på förvaltningsrättens beslut

”Så vitt framkommer av handlingarna i målet har socialnämnden enbart framfört att det förhållande som föranlett omprövningen är att Försäkringskassan i juni 2020 beslutat om assistansersättning för Eija Winblad von Walter med 84 timmar och 50 minuter per vecka. Förvaltningsrätten anser emellertid inte att ett sådant beslut i sig utgör något väsentligt förändrat förhållande i fråga om Eija Winblad von Walters faktiska behov av personlig assistans. Förvaltningsrätten finner vidare att den utredning som ligger till grund för det nu överklagade omprövningsbeslutet är väsentligen identisk med den utredning som låg till grund för beslutet från den 17 mars 2020. Några egentliga nya utredningsåtgärder avseende Eija Winblad von Walters behov av personlig assistans har, så vitt framkommer av handlingarna i målet, inte heller vidtagits inför det överklagade beslutet. Förvaltningsrätten bedömer mot denna bakgrund att socialnämnden inte har visat på några väsentligt förändrade förhållanden sedan beslutet från den 17 mars 2020. Förvaltningsrätten anser därför att socialnämnden inte har haft rätt att ändra beslutet med stöd av 37 § andra stycket 1 FL.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer