Nu rullar elbussar på Luleås gator Foto: SVT

Europas nordligaste elbusslinje i drift

Uppdaterad
Publicerad

Två elbussar har nyligen tagits i drift och trafikerar linje sex mellan Porsön och Kronan, en satsning i Luleå kommuns ambition att till 75 procent vara fossilbränslefri till är år 2020. Det är ett samarbete mellan Kommunen, LLT och Luleå energi som ansvarar för laddstolparna.

Elbussarna ger större möjligheter vid stadsplanering

– Elbussar släpper inte ut något, då minskar också bullret. Man kan också samhällsplanera på ett annat sätt i framtiden med bland annat inomhushållplatser, berättar Jenny Widmark som är projektledare för satsningen.

Fler bussar innan årets slut

Bussarna laddas i bussgaraget samt med en automatisk snabbladdare som fälls ned vid ändhållplatserna. Innan årets slut ska ytterligare tre bussar levereras av den finska leverantören Linkker. Bussarna på vad som nu är världens nordligaste elbusslinje,  kommer att få bekänna färg i vinter:

– Nu ser vi bara fördelar, eftersom vi bidrar till en mer hållbar miljö. Eventuella nackdelar får vi utvärdera när vi kört ett år.

Det blir inga problem med kyla i vinter?

– Vi har ju upphandlat elbussarna efter vårat klimat här uppe, och våra leverantörer på buss och laddsidan klarar dom uppställda kraven, avslutar Jenny Widmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet